ΚΟΝΙΤΣΑ…ΑΘΩΑ…η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ…

Στο… σκαμνί ο Ηγούμενος Στομίου μετά τη μήνυση του Δασάρχη Κόνιτσας!

ON 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015.

DIKAIOSYNH SFYRI

• Στο «μάτι του… Δασαρχείου Κόνιτσας» βρίσκεται η Ιερά Μονή Στομίου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε προσκηνυματικό τόπο και σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Σήμερα Τρίτη, μετά από μήνυση του Δασαρχείου δικάζεται στα Γιάννενα ο ηγούμενος της Μονής π. Κοσμάς, κατηγορούμενος ότι προέβη στην κοπή 4-5 δένδρων για την κατασκευή κουζίνας, που ήταν απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των μοναχών, αλλά και των επισκεπτών της Μονής!
Σύμφωνα με όσα κάτοικοι της Κόνιτσας, αλλά και τακτικοί επισκέπτες της Μονής, μετέφεραν στον «Πρωινό Λόγο», πρόκειται για μια ακραία εκδήλωση τυπολατρίας του Δασαρχείου, το οποίο δεν έχει λάβει καν υπόψη του τις μαρτυρίες ότι ο χώρος στον οποίο έγινε η παρέμβαση ήταν εντός του χώρου της Μονής, με τη δε κατασκευή της προσθήκης το κτιριακό της συγκρότημα,  όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά αντίθετα διασφαλίζει την ασφάλεια της,  καθώς εφάπτεται πλέον του υπάρχοντος γκρεμού.
Η στάση του Δασαρχείου, είναι για πολλούς ανεξήγητη, καθώς διαφαίνεται γενικά μια εχθρική στάση απέναντι στην Ιερά Μονή Στομίου, προς την οποία εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του και το «γράμμα του νόμου», μη λαμβάνοντας υπόψη την πνευματική, αλλά και οικονομική σημασία που έχει για την Κόνιτσα η Μονή, στην οποία εγκαταβίωσε ο καταγόμενος από την Κόνιτσα Αγιορείτης μοναχός Παϊσιος, του οποίου επίκειται η αγιοποίηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Καθολική δε είναι η διαπίστωση ότι αν ο π. Κοσμάς,  δεν υπερέβαλλε – παρά τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας- σε προσπάθεια και κόπους, σήμερα ίσως αυτή να είχε μετατραπεί σε ερείπια.
Άλλωστε είναι πρόσφατη η απόφαση του Δασαρχείου να απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων στο δρόμο που οδηγεί από την πέτρινη γέφυρα Αώου προς τη Μονή, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση προς αυτή των ηλικιωμένων και των παιδιών που μέχρι τώρα μπορούσαν, τους μήνες που δεν  είχε  πολύ νερό ο ποταμός, να μειώνουν την απόσταση που απαιτεί πεζοπορία.
Το Δασαρχείο για τη συγκεκριμένη απόφαση, ενδεχομένως να στηρίχτηκε και πάλι στο «γράμμα του Νόμου» και ειδικότερα σε διατάξεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη για την αξιοποίηση της χαράδρας του Αώου, την οποία ωστόσο κάτοικοι και φορείς της Κόνιτσας ζητούν επανεξέταση και επαναδιατύπωση, ώστε να είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα και κυρίως να λαμβάνει υπόψη το ρόλο και τη σπουδαιότητα που έχει για την περιοχή της Κόνιτσας η Ιερά Μονή.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η Μονή Στομίου, αποτελεί σήμερα «φύλακα- άγγελο» της χαράδρας του Αώου και του περιβάλλοντος, τόσο με την παρουσία των μοναχών, όσο και τις συχνές επισκέπτες προσκυνητών. Στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.  Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ευρύ πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, κάτι που δεν φαίνεται να διακατέχει το Δασαρχείο Κόνιτσας, με τη σημερινή, υπό τον κ. Κων. Τριάντη, διεύθυνσή του.
Άλλωστε είναι σχετικά πρόσφατες οι εντάσεις που είχαν προκληθεί πριν ένα περίπου χρόνο – και για τις οποίες είχε αναφερθεί ο «Π.Λ.»- μεταξύ αγροτών και Δασαρχείου για την ξυλεία (ιτιές, λεύκες κλπ) που είχε προκύψει από το έργο αλλαγής του τρόπου άρδευσης του κάμπου, καθώς το Δασαρχείο δεν αναγνώριζε στους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για θέρμανση οι ίδιοι, έως ότου τη λύση έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, προσκόμματα είχαν τεθεί από το Δασαρχείο, ακόμη και για τον καθαρισμό της βλάστησης και στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο…                             Πρωινό Λόγο

 

Advertisements