ΚΟΝΙΤΣΑ…λέξεις που έχουν ακούσει από την γιαγιά, τον παππού

Ηπειρώτες από κάθε γωνιά της γης κάνουν like στην σελίδα του και στέλνουν μηνύματα με λέξεις που έχουν ακούσει από την γιαγιά, τον παππού, τους γονείς αλλά και γενικά από στόματα Ηπειρωτών που ζουν στην όμορφη αυτή γωνιά της Ελλάδας.

Μσκαρ (=μοσχάρι), θανάρθς; (=θα έρθεις;), ξεμπλέτσωτος (=γυμνός), θκομ (=δικό μου), τσακείθε (=από κει), τσαδώθε (=από δω), τσίπρα (=τα τσίπουρα), άι μο (=άιντε κάνε γρήγορα)!!! Είναι μερικές από τις λέξεις που θα συναντήσετε στην σελίδα, δημοσιευμένες με φόντο ομορφιές της Ηπείρου.

Ποιος είναι ο όμως Ηπειρώτης που σαρώνει εδώ και λίγα 24ωρα στο facebook;

Μα φυσικά ο ipirotakis.

Η περήφανη αυτή φιγούρα, ζει στην Ήπειρο, αγαπά τις παραδόσεις και μεγάλωσε με τις εκφράσεις του παππού και της γιαγιάς του και η αλήθεια είναι πως δεν τις αποχωρίστηκε ποτέ του!

Αυτές οι εκφράσεις συγκεντρώνονται καθημερινά και δημοσιεύονται σε ένα σύγχρονο λεξικό με σκοπό την διάσωση αλλά και την διάδοση της ηπειρώτικης τοπικής διαλέκτου μέσω των social media.

Ο ipirotakis μας καλεί λοιπόν να συμμετάσχουμε και να θυμηθούμε τις αγαπημένες αυτές εκφράσεις που λέγονται μέχρι και σήμερα σε όλη την Ήπειρο αλλά και μακριά από αυτή!

ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΣΤ

Advertisements