ΚΟΝΙΤΣΑ…ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΣΧΟΣ, Πυρσόγιαννη Κονίτσης

Πρόσωπα από το Παρελθόν…..

ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΣΧΟΣ

Φωτογραφία του χρήστη Αγαπημένη μου Πυρσόγιαννη".

Πρόσωπα από το παρελθόν….

ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΣΧΟΣ

Ο παπά Χαράλαμπος Πάσχος, γεννήθηκε το 1854 και χειροτονήθηκε ιερέας του χωριού, το 1878.
Θεωρείται σημαντικό πρόσωπο για την ιστορία του χωριού, καθώς μεγάλο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγ.Γεωργίου, με τη βοήθεια φυσικά και πολλών άλλων Πυρσογιαννιτών.
Παντρεύτηκε το 1875 τη Μαρία Χαρίση Παπαδημητρίου και έκανε 2 αγόρια και τρία κορίτσια, το Γεώργιο το 1878, τον Κώστα το 1881, τη Στασινή το 1887, τη Σταμάτω το 1891 και τη Χριστίνα το 1893.
Από μικρός ακολούθησε τη μαστορική, πήγε στη Μοσχόπολη Κορυτσάς στο θείο του Αλέξη Πάσχο που ήταν σκαλιστής, έμεινε λίγο χρονικό διάστημα, μαθαίνοντας τη τέχνη και αργότερα γύρισε στο χωριό δουλεύοντας ως χτίστης και μαραγκός.

«Τον θυμάμαι αμυδρά με το σκούφο απέναντι από το σπίτι του στα παραπήγματα που είχε, να εργάζεται στον ξυλουργικό πάγκο και να βλέπει το χωριό απ το παράθυρο. Το όνειρο του ήταν πάντα πώς να φτιάξει τον Αγ.Γεώργιο και όπου βρισκότανε, σχέδια της εκκλησιάς έκανε. Μέχρι τη Κοριτσά πήγε αντίγραφο του Αγ. Κωνσταντίνου. Πολλές φτωχές οικογένειες προστάτευε, τους έστελνε συνεχώς αλεύρι, τα πρόσφορα τα έστελνε κατευθείαν από τις εκκλησιές στις άπορες οικογένειες. Από τον καιρό που άρχισε ο Αγ. Γεώργιος, εξαφανίστη, τον έχασε το σπίτι, έλεγε η παπαδιά και λίγο αγανακτισμένη. Θυσίασε τον εαυτό του στον Αγ.Γεώργιο!» (απόσπασμα)

Advertisements