ΚΟΝΙΤΣΑ…Καραμανλίδικο μαντί με πρόβειο παστουρμά Sary και σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο

Karamanlidiko.manti.me.probeio.pastourma.Sary.kai.saltsa.giaourtiou.me.skorda

Προετοιμασία 60′
Μαγείρεμα 45′

Υλικά για 4 άτομα
για τη ζύμη
500 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμμάρια νερό (περίπου)

για τη γέμιση
180 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
60 γραμμάρια #παστουρμά #πρόβειο Sary
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ φλυτζάνι μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
500 – 700 γραμμάρια ζεστό ζωμό λαχανικών ή κότας
αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα
500 γραμμάρια γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κουταλιά σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το αλάτι.
Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το στραγγιστό γιαούρτι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καβουρντίζουμε τον κιμά, χωρίς λάδι. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο.
Ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο παστουρμά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά.

Πλάθουμε τη ζύμη και κόβουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε τετράγωνο φύλλο.
Κόβουμε κατά μήκος, σε λωρίδες των 5 εκατοστών και στη συνέχεια, την κάθε λωρίδα σε τετράγωνα των 5 εκατοστών. Βάζουμε σε κάθε τετραγωνάκι ζύμης στο κέντρο, από ένα κουταλάκι γέμιση. Στη συνέχεια, διπλώνουμε το τετράγωνο, το σφίγγουμε από τα πλάγια και του δίνουμε το σχήμα βάρκας. Όταν γεμίσουμε όλα τα τετραγωνάκια ζύμης, τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτά Όταν αρχίζουν να ροδίζουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιχύνουμε με ζεστό ζωμό λαχανικών.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο να πάρει βράση και να απορροφηθούν τα υγρά, για 20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τα μαντί από το φούρνο και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Καραμανλίδικες συνταγές από την παράδοση της οικογένειας Σαρήμπογια

Advertisements