ΚΟΝΙΤΣΑ…Αντιδράσεις στην πρόταση για κατάργηση του Α.Τ. Πυρσόγιαννης

12191791_10204922454172458_6599525768374446161_n
1175510130.jpgΕκτός Ημερήσιας διάταξης τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου, το θέμα της πιθανολογούμενης κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Σώμα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζεται η κάθετη αντίθεσή του στον πιο πάνω σχεδιασμό και τονίζεται ότι η  ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Δήμο και κατ΄ επέκταση είναι αδιαπραγμάτευτη, κάτω από οποιαδήποτε μορφή, η κατάργηση κάθε υπηρεσιακής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, που λειτουργεί στην ακριτική περιοχή μας.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η κατάργηση του Α.Τ. Πυρσόγιαννης
– Δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού, αφού το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης συστεγάζεται με το Τμήμα Συνοριοφυλακής σε κτίριο που έχει ήδη παραχωρηθεί δωρεάν.
– Θα υποβαθμίσει και θα δυσχεράνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων.
– Θα μειώσει καθοριστικά τη δυνατότητα πρόληψης και καταστολής της αυξημένης παραβατικότητας στην περιοχή που απαιτεί καθημερινή αστυνόμευση.
– Θα συντελέσει βάσιμα σε αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας και θα καλλιεργήσει τάση φυγής και των εναπομεινάντων κατοίκων στα ακριτικά μας χωριά.
«Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλα τα επίπεδα της Ιεραρχίας, να επανεξετάσουν τον αρχικό σχεδιασμό και να λάβουν υπ΄όψην τους τις ιδιαιτερότητες της ακριτικής μας περιοχής όπως είναι:
– Η μεγάλη έκταση και η γεωμορφολογία του εδάφους της ζώνης ευθύνης που ασκεί τις αρμοδιότητες του το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης, που δυσχεραίνει την αστυνόμευση.
– Οι μεγάλες αποστάσεις των απομακρυσμένων Τοπικών Κοινοτήτων από την έδρα του Δήμου  όπου υπάρχει το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας, που καθιστούν αδύνατη την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.
– Η αυξημένη παραβατικότητα (κλοπές, διαρρήξεις, ξυλοδαρμοί, κλοπή κειμηλίων, λαθροϋλοτομία κ.λ.π.).
– Η εγγύτητα των χωριών με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
– Το γεγονός ότι οι μικρές Τοπικές Κοινωνίες των ακριτικών χωριών απαρτίζονται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από τόνωση του αισθήματος ασφαλείας.
Επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο μας και κατ’ επέκταση η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος, είναι αδιαπραγμάτευτη και θα αντιταχθούμε σε κάθε απόφαση κατάργησής του, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, έχοντας στην προσπάθειά μας αυτή στο πλευρό μας το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Advertisements