ΚΟΝΙΤΣΑ…150 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

 

prosfyges paidia

Αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Ήπειρο οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή. Οι πρώτοι πρόσφυγες, που θα είναι Σύριοι, θα φιλοξενηθούν στις δομές του κέντρου παιδικής μέριμνας που βρίσκονται στην Κόνιτσα. Ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, με δηλώσεις του σημείωσε ότι και ο ίδιος ενημρώθηκε για την εξέλιξη αυτή αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Κόνιτσας, οι πρόσφυγες θα είναι Σύριοι και θα παραμείνουν για 15 περίπου μέρες μέχρι να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, που δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο κύμα προσφύγων θα κατευθυνθεί στις εγκαταστάσεις που διαμορφωθούν στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά και στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στη Φιλιππιάδα, ενώ εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν κι άλλοι στεγασμένοι χώροι στην Ήπειρο, όπως εγκαταστάσεις ιδρυμάτων που είναι κλειστές και άλλες.

Άλλωστε ξεκίνησε από χθες το πρωί η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Εκσκαφέας του μηχανικού του στρατού ξεκίνησε την προεργασία του εδάφους με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά Δημήτρη Μπούτση να σημειώνει πως η ενημέρωση του έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει καμία περαιτέρω πληροφορία.

Όπως τόνισε ο κ. Μπούτσης, στην τοπική κοινωνία δεν έχουν υπάρξει, και ούτε θα υπάρξουν, αντιδράσεις σχετικά με την φιλοξενία προσφύγων παρά μόνο προβληματισμοί για το πώς θα μπορέσει να γίνει αξιοπρεπής η διαβίωση των ατόμων αυτών.

«Μπαίνει ένα δίλλημα, μικρά παιδάκια βρεγμένα, που πεινάνε, θα φροντίσουμε αυτόν τον κόσμο, θα τους αγκαλιάσουμε. Θα φροντίσουμε η διαμονή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη», ανέφερε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, που είναι εμφανώς ακατάλληλος.

«Φαντάζομαι πως θα αρχίσουν να μας ενημερώνουν, να είμαστε όλοι μαζί σε έναν κοινό στόχο. Δεν μας ενημερώνουν για τίποτα όμως, πώς θα φάει αυτός ο κόσμος, πού θα στηθεί ιατρείο, πώς θα πάρουν ρεύμα, πώς θα πάρουν νερό, πού θα κάνουν μπάνιο», συμπλήρωσε.

Εκ πρώτης όψεως ο χώρος είναι πραγματικά ακατάλληλος, χωρίς καμία υποδομή, και ο χρόνος φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα από τις εργασίες. Εκεί θα φιλοξενηθεί αριθμός ατόμων πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικά εκτιμώμενο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και τα χαλίκια για την επίστρωση, μεταφέρονται από άλλες περιοχές της χώρας, όπου έχει συνάψει συμβάσεις ο στρατός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε πρώτη φάση, στο παλιό αεροδρόμιο διαμορφώνονται πενήντα στρέμματα, όπου θα τοποθετηθούν τετρακόσιες σκηνές των οκτώ και δέκα ατόμων.

Ζητά άμεση ενημέρωση ο δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ μία σειρά προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν αφενός την ηρεμία της τοπικής κοινωνίας κι αφετέρου την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, θέτει ο Δήμος Ζηρού, προκειμένου να συμφωνήσει στην μετατροπή του στρατοπέδου Πετροπουλάκη σε Κέντρο Φύλαξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης και συζήτησε τα τελευταία δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο προσφυγικό.

Τόσο από τον Δήμαρχο Νίκο Καλαντζή όσο και από άλλα μέλη του σώματος καυτηριάστηκε με αιχμηρό τρόπο η στάση των αρμόδιων υπουργείων, τα οποία απαξιούν να προχωρήσουν σε αξιόπιστη και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών και κοινωνιών.

Ο Δήμος ζητά να έχει πλήρη εικόνα, για τον αριθμό και την εθνικότητα των προσφύγων, για τις συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, για την σίτιση και την περίθαλψή τους, για τον χρόνο παραμονής και κυρίως για το αν θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου, το Κέντρο Φιλοξενίας.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, αυτές απέβησαν άκαρπες. Έτσι ουδείς γνωρίζει τους σχεδιασμούς, τακτική που εξεγείρει τους εκπροσώπους του Δήμου.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος δεν μπορεί να συναινέσει στη χρήση του στρατοπέδου.

Θα συμφωνήσει και θα συνδράμει στο μέτρο του εφικτού, από την στιγμή που θα έχει πλήρη εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που συνοδεύουν μία τέτοια δομή.

Ακατάλληλο το Λουτρό

Την ίδια ώρα ακατάλληλη φαίνεται πως κρίθηκε η τοποθεσία Λουτρό στην Πρέβεζα για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, η οποία περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό του Συντονιστικού Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του στρατού επισκέφθηκε την δημοτική έκταση που βρίσκεται μεταξύ Αρχαγγέλου και Μυρσίνης στην Πρέβεζα.

Από την αυτοψία που έγινε φάνηκε πως ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος για να στηθεί κέντρο φιλοξενίας, μιας και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές αλλά και η έκταση απαιτεί χρονοβόρες παρεμβάσεις για την διαμόρφωσή της.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην Πρέβεζα θα αναζητηθεί νέος χώρος, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που θα καταλήξει τελικά στην Ήπειρο, θα ξεπερνά κατά πολύ τις δύο χιλιάδες που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Είδη πρώτης ανάγκης από τη ΝΟΔΕ ΝΔ Ιωαννίνων

Οι συγκλονιστικές εικόνες των προσφύγων που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΟ.Δ.Ε Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ο.Ν.ΝΕ.Δ, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, με αίσθημα αλληλεγγύης και στήριξης στους πρόσφυγες και τις οικογένειες τους.

Τα προϊόντα θα συλλέγονται στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε Ιωαννίνων (Σπ.Κατσαδήμα 7, 1ος όροφος).

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε ως Έλληνες», αναφέρει η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα.

ΤΕΕ/ΤΗ: «Θα είμαστε παρόντες»

Το ΤΕΕ/ΤΗ καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στις δράσεις που θα εξαγγελθούν .

«Ως φορέας είμαστε στην διάθεση της Αυτοδιοίκησης για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια φιλοξενίας και φροντίδας όσο χρειαστεί.

Θεωρούμε ότι είναι καθήκον της τοπικής μας κοινωνίας να συνδράμει στη φιλοξενία και την φροντίδα εξαθλιωμένων ανθρώπων και να αποτρέψει το παιχνίδι του ρατσισμού – εθνικισμού και της μηντιακής του αξιοποίησης. Το Κράτος, οι Δήμοι και η Περιφέρεια οφείλουν να συντονίσουν και να οργανώσουν άμεσα την κάλυψη των αναγκών σε χώρους και υπηρεσίες. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού, συντονισμού, πληροφόρησης και αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης και σημαντικής κατάστασης. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι επαγγελματικοί (όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο), οι συνδικαλιστικοί και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να στηρίξουν την οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια φιλοξενίας των προσφύγων, την κάλυψη των αναγκών τους σε στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, δραστηριότητες, ώστε τελικά να νιώσουν πάλι άνθρωποι, Άνθρωποι με ελπίδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΗ.

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος δίπλα στους πρόσφυγες

Το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ με έδρα τα Ιωάννινα εν όψει της επικείμενης φιλοξενίας των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου στέκεται δίπλα στο δύσκολο έργο του Ερυθρού Σταυρού και συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό.

Σας καλούμε όλους να σταθείτε δίπλα στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε και λειτουργήσουμε με αλληλεγγύη.

Η συλλογή των απαραίτητων ειδών θα γίνεται καθημερινά από τις 15.3.16 έως τις 22.3.16 και ώρες 10.00π.μ. – 14.00μ.μ. στο ΚΕΠΑΒΙ στην αίθουσα 127 (Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ) και θα παραδοθούν όλα μαζί στον Ερυθρό Σταυρό.

Παρακάτω παρατίθεται η λίστα με τα είδη που συλλέγουμε όπως αυτά ορίστηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό.

Είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτομάντιλα, μωρομάντιλα, πάμπερς, σερβιέτες, αλοιφή συγκάματος, χαρτί υγείας)

Είδη ένδυσης και υπόδησης (μόνο καινούργια είδη από εταιρείες) – κυρίως μωρουδιακά

Νερό εμφιαλωμένο (μπουκάλι 500 ml)

Ξηρά τροφή (φρυγανιές, κράκερς, μπισκότα τύπου petitbeurre, σταφίδες, ξηρούς καρπούς)

Τσάϊ (συσκευασμένο σε φακελάκι)

Τηλ. επικοινωνίας: 26510 64077 (κος Νικόλαος Βαβλιάρας).

Συντονίζεται και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα κινητοποιηθεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο Θοδωρή Ντούσκα, περιμένουν να διαμορφωθεί η κατάσταση ώστε να δράσουν στοχευμένα. Όπως είπε ο κ. Ντούσκας, μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο εθελοντικοί οργανισμοί ή μεμονωμένοι πολίτες. Παρόλα αυτά, το ζήτημα δεν περνά αδιάφορο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα οργανωθεί προσφέροντας βοήθεια και ενημερώνοντας Τύπο και πολίτες.
Εφημ.ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

12717941_440431166147757_2921559190456198551_n 12360262_10201149339572247_5403286628472773466_n 9 2-8

Advertisements