ΚΟΝΙΤΣΑ…Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (+ VIDEO) ,ΠΛΑΒΑΛΗ.

 

Σε μια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόμετρο 720 μέτρων, στη βορειοανατολική πλαγιά του υψώματος Γκορίτσα, βρίσκεται η Αγία Βαρβάρα, η οποία απέχει 22 χλμ από την Κόνιτσα.
Σήμερα το χωριό κατοικείται από 50 περίπου άτομα, που ασχολούνται με τη γεωργία την κτηνοτροφία και την οικοδομική.

Οι άντρες του χωριού ταξίδευαν στις γύρω περιοχές αλλά και αρκετά μακρυά, όπως στην Ρουμανία και την Αμερική, όπου εργάζονταν κυρίως σαν μαστόροι της πέτρας. Αξιόλογα έργα τους κοσμούν σήμερα διάφορα μέρη. Ο επιβλητικός ναός του του Αγίου Νικολάου στους Κήπους του Ζαγορίου, για παράδειγμα, χτίστηκε το 1779 από μαστόρους από το χωριό αυτό.

Το 17ο αιώνα το χωριό βρισκόταν στις θέσεις Τσεπέροβο και Κατάκωλο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διατηρούσε προνόμια και σταδιακά εξελίχτηκε σε κεφαλοχώρι, αλλά αργότερα, έπειτα από μια καταστροφική επιδρομή τουρκαλβανών, μετατράπηκε σε τσιφλίκι. Απελευθερώθηκε το 1913 και πήρε το σημερινό του όνομα το 1930.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου κτισμένη λίγο μετά το 1770, τον Άγιο Αθανάσιο καθώς και τα γεφύρια, του Μύλου, του Γιάτση, της Όρλας και της Σμίξης. Στην κεντρική πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τοπικά εδέσματα στο παραδοσιακό καφενείο.

Χαμηλότερα από το χωριό κυλάει ο Σαραντάπορος, που χάνεται μετά από μικρή διαδρομή στην Αλβανία. Την πρώτη Κυριακή, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναβιώνει στο χωριό το έθιμο του καζανιού με διήμερο γλέντι στην πλατεία, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Σε απόσταση 20 λεπτών από το χωριό, ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα ερείπια της Μονής Αγ. Τριάδας Στράτσιανης, η οποία δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς γύρω στα 1930.
Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει εικονοστάσι και πηγή. Το τέμπλο και οι εικόνες της μονής βρίσκονται στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό.
Στη βορειοδυτική πλευρά του γκρεμισμένου καθολικού κτίστηκε, το 1910, ο ναός της Αγίας Τριάδας, στον οποίο φιλοξενούνται περίτεχνες εικόνες και αγιογραφίες.

ΔΕΙΤΕ και το VIDEO: youtube.com/watch?v=kB1BjeCnnp4
Από: konitsa.gr. και el.wikipedia.org _

Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.
Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.
Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.
Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.

 

Advertisements