ΚΟΝΙΤΣΑ…ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ – Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ : (+ VIDEO)

16113963_10206074121770945_1450312858041594461_n

Τόποι συνάντησης, συζητήσεων, γνωριμιών και μνημεία της προβιομηχανικής Ηπείρου, οι νεροτριβές και οι νερόμυλοι αποτελούν μία σημαντική μαρτυρία της λαϊκής αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε γύρω από το νερό.

Παραδοσιακές νεροτριβές και νερόμυλοι λειτουργούν ακόμη και σήμερα σε τουλάχιστον δέκα περιοχές της Ηπείρου, καθώς, θεωρούνται από τους κατοίκους τα πιο αξιόπιστα μέσα, τόσο για το άλεσμα των δημητριακών, όσο και για τον καθαρισμό των χαλιών και των υφαντών. Μάλιστα, προσφέρουν και οικονομικές λύσεις για τον καθαρισμό των χαλιών, καθώς το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο έναντι των καθαριστηρίων.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ :
Σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, στον κάμπο της Κόνιτσας, η πηγή, η «νερομάνα», επί αιώνες τροφοδοτεί τον νερόμυλο στο Μπουραζάνι του Αηδονοχωρίου. Το βουητό του τρεχούμενο νερού, κατευθύνει τον επισκέπτη σε ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο με πλατάνια και πλούσια βλάστηση. Οι εικόνες, που αντικρίζει, τον μεταφέρουν σε περασμένες εποχές.

Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε έναν τόπο, όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ίδια με εκείνη, πριν από έναν αιώνα, τότε που ο παππούς του μυλωνά Παναγιώτη Γκούρα αναστήλωσε τον παλιό νερόμυλο, που υπήρχε στην περιοχή από το 1835.
Ο Ιωσήφ Γκούρας το 1915, με μαστόρους της πέτρας από την Πρεμετή, ξανάχτισαν τον μύλο, που λειτουργεί έως σήμερα.
Ο Παναγιώτης Γκούρας συντηρεί τον νερόμυλο, για το άλεσμα του καλαμποκιού και των δημητριακών, διαδικασία που ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

Καθώς το νερό πέφτει με δύναμη σε μία μεγάλη γούρνα φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο, στροβιλίζει τα υφαντά και τα χαλιά. Αυτή η διαδικασία, τα καθαρίζει. Ο χρόνος πλυσίματος ποικίλει ανάλογα με την ποιότητά τους. Συνήθως είναι μισή ώρα. Δίπλα στις δύο νεροτριβές υπάρχουν το μαντάνι και ο νερόμυλος.

Το μαντάνι είναι μία ξύλινη κατασκευή, που επίσης λειτουργεί με την ενέργεια του νερού. Μεγάλα ξύλινα σφυριά, με την κίνηση που τους δίνει το νερό, χτυπούν ρυθμικά το μάλλινο ύφασμα και το κάνουν πιο ανθεκτικό. Η ποσότητα του νερού, μετά τη χρήση της στον μύλο, πέφτει στο ποταμό Αώο, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που χρησιμοποιείται για την άρδευση του λεκανοπεδίου Μπουραζανίου.

Η κάθε μέρα στα συγκροτήματα υδροκίνησης αποτελεί «κοινωνικό γεγονός». Είναι τόποι συνάντησης, συζητήσεων, γνωριμιών και τα παλιότερα χρόνια στήνονταν εκεί «προξενιά».

ΔΕΙΤΕ και το VIDEO: youtube.com/watch?v=XX5GCXGFHuI
Από: ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Μαίρη Τζώρα._

Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.
Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.
Φωτογραφία του Βότανα Βίκου.