ΚΟΝΙΤΣΑ… Εκδηλώσεις μνήμης σε Αηδονοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Γρεβενίτι

 

3323834733.jpgΕκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες και το κάψιμο του χωριού από τον γερμανικό στρατό πραγματοποιεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου το Τοπικό Συμβούλιο Αηδονοχωρίου Κόνιτσας.
Το Ολοκαύτωμα του χωριού από την 1η ορεινή μεραρχία καταδρομών «Εντελβάις» έγινε στις 9 Ιουλίου του 1943 και το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων.
Θα ακολουθήσει τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων όπως και η ανάγνωση του ονομαστικού καταλόγου των θυμάτων. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλειο Γιάγκο, εκπρόσωπο της προσωρινής Επιτροπής κατοίκων Χριστόφορο Βλάχο και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ιστορική ανασκόπηση της εγκληματικής δράσης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις του γερμανικού στρατού.

Εκδηλώσεις στη μνήμη των 22 καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Κεφαλοβρύσου τον Ιούλιο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο Δήμος Πωγωνίου και η τοπική κοινότητα.
Οι εκδηλώσεις για την 72η επέτειο θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 10:30 θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Μετά τους χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη και εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, θα ακολουθήσει ομιλία στις 11:20 από την Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα Σοφία Γραμμόζη Σωπίκη.

Η «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» τιμάται από τον Δήμο Ζαγορίου στο Γρεβενίτι αυτή την Κυριακή 12 Ιουλίου. Η εκδήλωση για την «μαύρη» επέτειο της καταστροφής των χωριών της περιοχής από τον κατακτητή, θα ξεκινήσει με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου και στις 11 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της Τοπικής Κοινότητας Γρεβενιτίου.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί ενώ η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την αρχιτέκτονα Δήμητρα (Μιμίκα) Ρογκότη – Κυριοπούλου με θέμα «Ξεφυλλίζοντας τις μνήμες του Χρίστου Δ. Ρογκότη για το Αντάρτικο Νοσοκομείο Γρεβενιτίου».